Bene Ferenc: Édesapám erkölcsi értékrendjét követem

Az egyik legnagyszerűbb magyar labdarúgó fia lett szombati ellenfelünk, a Pápa edzője. Bene Ferenc most debütál az élvonalban.

Az olimpiai bajnok, 76 válogatott mérkőzésen 36 gólt szerző, a magyar élvonalban 402 találkozón 299-szer eredményes, Újpesten futballozó világklasszis legenda, Bene Ferenc fiának lenni hasonló teher lehetett, mint "kismészölynek" vagy "kisalbertnek" - igaz, az ifjabb Mészöly és Albert így is szép játékoskarriert futott be. Ifjabb Bene Ferenc velük ellentétben csak edzőként viheti tovább az édesapja örökségét (egyébként a hajdani nagyszerű csatár 17 mérkőzésen dolgozott az NB I-ben edzőként, persze szintén Újpesten). A Pápa frissen kinevezett szakvezetője végigjárta a szamárlétrát, mire bemutatkozhat az élvonalban, tegyük hozzá, edzőként még nagyon fiatalon, 34 évesen.
És éppen ellenünk, szombaton, Pápán.

- Abszolút váratlanul ért a felkérés, bár tizenegy éve vagyok a pályán, voltam NB II-ben vezetőedző, NB I-ben pályaedző, most pedig az utánpótlás válogatottnál dolgoztam. Szóval szakmai múltam van, de igazából nem számítottam rá, hogy lehetőséget kapok. Sajnálom Véber Gyurit, akit Újpestről játékos korából ismertem, és edzőként is követtem a pályafutását. Miután elküldték Pápáról, a sajtóban olvastam, hogy Artner Tamás a jelölt a helyére, s miután nem vállalta, felvetődött a nevem.

Ez pedig azt jelentette, hogy az U-18-as válogatottat ott kell hagynia Bene Ferencnek, ami nem volt könnyű, hiszen szépen haladt a csapatépítéssel.

- Másfél éve dolgozom velük, szívemhez nőttek, ráadásul fejlődtek is ez idő alatt. De egy profi edző álma Magyarországon az NB I, nagy megtiszteltetés, hogy számítanak rám Pápán. Persze van bennem drukk, nem tarthatom magam rutinosnak, a legfiatalabb vezetőedző leszek az élvonalban... De tisztában vagyok a képességeimmel, megfelelő alázattal, nullától huszonnégy óráig dolgozva szeretnék sikeres lenni a csapatommal. Csak a munkában hiszek, ha belülről megismerem a pápai állományt majd kialakulhat egy kép, ami jellemez minket játékban, addig viszont dolgozni kell. A Videoton elleni meccsig egyetlen közös edzésünk lesz, nagy földindulás biztos nem lesz a csapatnál, de talán nem is kell. Jó munkát végzett az elődöm, minőségi a keret, a kisebb hullámvölgyből kell kijönnünk, akár rövid távon egyenesbe kerülhetünk.

Ehhez persze a Vidit kellene felülmúlnia a Lombard Pápának, a debütáló vezetőedző azonban nem akar különbséget tenni ellenfél és ellenfél között.

- Nem úgy tekintek egy mérkőzésre, hogy éppen ki az ellenfél. Szerintem aki nézi a bajnokságot, láthatja, hogy szinte bármelyik csapat veszélyes lehet a másikra, biztos, hogy mindenki ellen a maximumra van szükség a győzelemhez. Erre törekszünk.

A magunk részéről a fiatal vezetőedzőnek sok sikert kívánunk - azzal az apró kiegészítéssel, hogy ne szombaton kezdje NB I-es diadalait gyűjtögetni... Ha edzőként méltó tud lenni a futballista Bene Ferenc által felállított mércéhez, biztos szép évek várnak rá. Erre ő azt mondja:

- Édesapám emlékét méltóképpen képviselem, az ő erkölcsi mércéje szerint élek. Halála óta minden nap gondolok rá, itt van a szívemben. Edzőként azonban függetlenítettem magam mindenkitől, amit elértem és elérek, azt magamnak köszönhetem. Próbálok ezzel is méltónak bizonyulni hozzá.

Foto: nso.hu

Author: Somos Zoltán

More news