Bárdosi Balázs: „A nevelő munkánk egyik legfontosabb része, hogy sokat jelentsen nekik a piros-kék címer”

A Vidi U12-es csapata kiemelkedően erős, és tehetséges játékosokból áll, akik rendre bebizonyítják, nemzetközi mezőnyben is helyt állnak. A csapat edzőjével Bárdosi Balázzsal beszélgettünk, és részt vettünk egyik edzésükön is. 

A Vidi jelenlegi U12-es csapata országosan is kiemelkedik a korosztályából, miben rejlik a sikerességük titka?

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy velük dolgozhatunk, hiszen hihetetlenül kiegyensúlyozott és erős brigád jött össze a 2004-es korosztályban. Míg általában egy csapatban csak 3-4 erős játékos van, itt 7-8 extra képességű gyermek játszik. Sőt, akik úgymond utánuk jönnek a korosztályban, ők is nagyon jó adottságokkal rendelkeznek. Szerintem, egy csapat erősségét az mutatja, hogy a legerősebb és a leggyengébb játékos között mekkora a differencia, és itt nincsen nagy különbség. Nagyon büszke vagyok rá, hogy az elsők között választották ki a mi gyermekeinket a Fejér megyei válogatottba, és mindjárt 10 játékosunk került be, ami bizonyítja a biztos szakmai hátteret.

Mennyire lehet őket motiválni, mennyire lehet életben tartani a foci iránti szeretet, hiszen manapság rengeteg külső inger éri a gyermeket, és nagy az elszívó hatás?

Maga a motiváció, annyira nem nehéz, mi is szenvedélyből csináljuk, a gyerekek is sikerre éhesek és szeretnek játszani. A társammal Sowunmi Thomasszal, valamint a technikai és egyéni képzést is segítő Horváth Zoltánnal közösen mindennap azon dolgozunk, hogy élményt nyújtsunk a gyerekeknek. Az összes edzőkollégával egy olyan szemléletváltáson mentünk keresztül, ami vonzó lehet a környező falvak és városok tehetséges játékosainak, hogy a jövőben a klubunknál bontogassák a szárnyaikat. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy itt nem a mi személyünk számít, hanem az, amit át tudunk nekik adni, hogy minden nap fejlődjenek, hogy minden egyes edzésen kapjanak valami pluszt és kihozzuk belőlük a maximumot. A másik nagyon fontos dolog, amit közvetítünk feléjük - hiszen így gondoljuk mi magunk is -, a klubhűség. Úgy érzem, a nevelő munkánk egyik legfontosabb része, hogy sokat jelentsen nekik a piros-kék címer, a város, a sóstói pálya, maga a Videoton FC.

Az őszi indulás óta eltelt három hónap alatt kiderült, hogy a 12 éves korosztályban új kihívások kellenek a gyermekek fejlődéséhez. Milyen lehetőségek adódnak?

A mostani keretünkben 21 játékos van, és folyamatosan jönnek még próbázók, hiszen látják, hogy itt minden tekintetben profi körülmények közé kerülnek. A Bozsik program nagyon jó kezdeményezés, viszont, ha van egy ennyire tehetséges korosztály, akkor kötelességünk, hogy még több lehetőséget biztosítsunk nekik a fejlődésre, hogy még többet léphessenek pályára, hiszen az igazi erőfelmérő számukra a mérkőzés. Arra törekszünk, hogy heti két mérkőzésen szerepeljenek a gyerekek, két csapatra osztva, így a maximális játéklehetőséget kapja mindenki. Fontosnak tartjuk mind több nemzetközi találkozó szervezését is, ami az elmúlt három hónapban remekül működött. Finn, szlovák, horvát, cseh és angol ellenfelek ellen játszhattak a srácok. Az U12 még nem versenyző korosztály, de jövőre szeretnénk őket az U14-es bajnokságban indítani, valamint nemzetközi kupákban, akár idősebb korosztályok ellen is. Itt még nem az eredmény az elsődleges, viszont a győztes mentalitás elengedhetetlen. Azok a játékosok lesznek sikeresek a pályán, akik ezt a mentalitást magukévá teszik, sőt, a legjobb, ha már a személyiségükben hordozzák, hogy ők győztesek, és minden mérkőzésen a 100 százalékot nyújtva mutatják meg, hogy mit tudnak. Én úgy gondolom, hogy ez a korosztály rejti azokat a játékosokat, akik a következő Gyurcsó Ádámok, Szolnoki Rolandok, Sejben Viktorok lehetnek a jövőben. Megvannak azok a nyerő tulajdonságaik és képességeik, amik kiemelkedő labdarúgóvá emelhetik őket, és nagy a felelősségünk, hogy ezt ki is hozzuk belőlük.

Author: Papp Brigitta

Photo: Peka Roland / vidi.hu

More news