ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKA

61. alkalommal mérkőzünk meg a DVTK-val az élvonalban szerda este

Pont kétszer annyi alkalommal nyertünk eddig a DVTK ellen, mint ahányszor kikaptunk tőlük. Vezetőedzőnk mindkét csapat színeiben eredményes volt a másik együttes ellen.

Együttesünk eddig 60 alkalommal mérkőzött meg a Diósgyőrrel a legmagasabb osztályban, a mérleg 9 döntetlen mellett 34 győzelem és 17 vereség, a gólarány 93-56 a Vidi javára. Vendégként kifejezetten jól szerepel csapatunk a DVTK pályáján, hiszen az eddigi 30 diósgyőri fellépésen 14 piros-kék siker született, a hazaiak 12 diadalt ünnepelhettek, mindössze 4 alkalommal osztoztak meg a csapatok a pontokon, a gólarány itt 36-35 a vendéglátó javára.

(fotó: magyarfutball.hu)

A DVTK ellen nyertünk először az NB I-ben
Miskolcon először 1968. augusztus 28-án játszott bajnoki mérkőzést csapatunk, a hazaiak 2-0-ra nyerni tudtak. Nem ez volt azonban a két együttes első élvonalbeli bajnokija, hiszen néhány hónappal korábban, 1968. március 10-én Székesfehérváron fogadtuk a DVTK-t, és Karsai góljával 1-0-ra nyertünk. Karsai egyébként a legeredményesebb Vidi-játékos a DVTK ellen, összesen kilenc alkalommal talált a miskolciak kapujába bajnoki mérkőzésen. Az említett 1-0-ás győzelem volt a Vidi történetének első hazai NB I-es mérkőzése, és egyben a Vidi történetének első NB I-es győzelme is.

Az első miskolci pontszerzésünk
1970. október 25-én szereztük meg az első bajnoki pontunkat Miskolcon, miután 2-2-es döntetlent játszottunk. A következő szezonban pedig már megszületett az első győzelmünk is az acélvárosban.

15 év
Ez volt a leghosszabb idő, ami két miskolci Vidi-győzelem közt eltelt - igaz ebben közrejátszott az is, hogy a DVTK a 90-es évek közepén, és a 2000-es évek elején a másodosztályban szerepelt. 1993. április 3-án Földes István góljával 1-0-ra diadalmaskodtunk a DVTK otthonában, majd ezt követően zsinórban hat bajnokin maradtunk pont nélkül Miskolcon.


A következő győzelmünket 2008. szeptember 27-én ünnepelhettük, Simek góljával 1-0-ra nyertünk.

Horváth Ferenc Vidi-játékosként két bajnoki gólt lőtt a DVTK-nak, de bevette a Vidi kapuját is, amikor a DVTK-ban futballozott

1992-ben 3-0-ra vertük Székesfehérváron a DVTK-t. Érdekesség, hogy a vendégek vezetőedzője akkor a Vidivel később két bajnoki címet szerző Sándor György édesapja, Sándor István volt. A mérkőzés első gólját Horváth Ferenc szerezte.

2005 nyarán egygólos vereséget szenvedett csapatunk Miskolcon. A találkozó pikantériája az volt, hogy a nyáron épp a Viditől a DVTK-hoz kerülő Horváth Ferenc szerezte büntetőből a győztes találatot.


(A 2005-ös DVTK - Vidi 1-0 bajnoki összefoglalója 1:52-től tekinthető meg)

Nem csak emiatt maradt emlékezetes "Rozoga" találata, hanem azért is, mert a gól után a trikóján üzent is. Sokáig ment a találgatás, hogy vajon az akkori Vidi-vezetőknek, esetleg a fehérvári szurkolóknak üzent-e Horváth Ferenc. Erre a kérdésre is válaszolt egy 5 évvel ezelőtti interjúban a vidi.hu-nak csapatunk mostani vezetőedzője: "Tamási Zoli nagyon jó barátom volt, és a Vidi elleni meccs előtti héten tört el a lába, neki szólt ez a felirat, hogy „Bende gyógyulj meg”. Én is hallottam utána olyan visszhangokat, hogy biztos a Vidi vezetőinek üzentem ily módon, de erről szó sem volt."

A 99-es Bl-döntő elevenedett meg 2015-ben Miskolcon
A XX. század utolsó Bajnokok Ligája-döntőjét úgy nyerte meg a MU 2-1-re, hogy a 90. percben még a Bayern München vezetett 1-0-ra, a háromperces ráadásban azonban fordítottak az angolok - akár csak tavaly nyáron a Vidi Miskolcon.

A Diósgyőri VTK elleni góllövőlista:

9 gólos: Karsai László
6 gólos: Tiber László
5 gólos: Burcsa Győző, Nikolics Nemanja
4 gólos: Májer Lajos, Sitku Illés, André Alves
3 gólos: Szabó József
2 gólos: Wollek Tibor, Nagy II. János, Jankovics Sándor, Horváth Ferenc, Takács Lajos, Waltner Róbert, Tóth Balázs, Dvéri Zsolt, Goran Vujovic, Filipe Oliveira
1 gólos: Nagy III. János, Bodnár László, Kovács József, Szalmásy Tamás, Czeczeli Károly, Csongrádi Ferenc, Baranyi Sándor, Csuhay József, Novath György, Palkovics István, Szirják Attila, Sallói István, Lőrincz Antal, Vladas Urbonas, Földes Gábor, Schwarcz Zoltán, Kuttor Attila, Györök Tamás, Lattenstein Norbert, Juszuf Dajic, Nagy Dániel, Simek Péter, Alvaro Brachi, Paulo Vinícius, Kleinheisler László, Kovács István, Feczesin Róbert, Pátkai Máté, Sejben Viktor, Loic Nego

Három találat öngól volt.

Author: Wéninger Ákos

Photo: vidi.hu

More news