Hétfőn a 2005-ös UEFA-Kupa győztessel játszunk

Háromszoros orosz bajnok, hatszoros orosz kupagyőztes és négyszeres orosz szuperkupa-győztes a CSZKA Moszkva.

Legnagyobb sikerét a klub 2005-ben érte el, amikor megnyerte az UEFA-Kupát. Ezzel történelmet is írtak, hiszen a CSZKA volt az első orosz csapat, amelyik diadalmaskodott egy európai kupasorozatban. Ráadásul nem is akármilyen körülmények között, hiszen az ellenfél a Sporting volt, a döntőt pedig Lisszabonban rendezték, vagyis a portugál csapat hazai környezetben szerepelhetett. Ennek megfelelően a 30. percben meg is szerezték a vezetést, a második félidőben azonban a "katonacsapat" 20 perc alatt lőtt 3 gólt, így végül ők emelhették magasba a serleget. A harmadik gólt a csapat egyik legnagyobb csillaga, a brazil csatár, Vágner Love szerezte. Azért fontos megemlítenünk az ő nevét, ugyanis a napokban látott napvilágot a hír, miszerint a 27 éves csatár - aki 244 mérkőzésen 117 gólt szerzett a CSZKA együttesében - a brazil Flamengoba igazolt, vagyis ő biztos, hogy nem fog játszani ellenünk.

Ott lehet viszont a pályán a svéd válogatott Pontus Wernbloom, akit egy hete igazoltak le, és már csatlakozott is a spanyolországi edzőtáborban készülő orosz csapathoz. Ugyancsak a téli átigazolási időszakban szerezték meg a nigériai támadót, Ahmed Musa-t, akit Tóth Balázs nagyon jól ismerhet, hiszen a Venloban csapattársak voltak.

138 millió euró
A csapat legnagyobb sztárja egyértelműen a 24 éves elefántcsontparti támadó, Seydou Doumbia, akinek az értéke körülbelül 24 millió euró. Ő biztos, hogy nem lép ellenünk pályára, hiszen az Afrika Kupán szerepel ezekben a napokban. Egyébként messze a legértékesebb játékosa a CSZKA-nak, de az Afrika Kupán pályára lépő játékosok közül is csak egy drágább van nála, méghozzá honfitársa, a Manchester City középpályása, Yaya Touré. Valószínűleg - sérülés miatt - szintén kihagyja a hétfői mérkőzést a csapat 25 éves kapusa, a 15 millió euró értékű Igor Akinfeev, aki egyben a csapatkapitány is. Nem lesz hiány azonban jó játékosokból, hiszen a 28-as keretből csupán 8 olyan labdarúgó van, akinek az értéke nem éri el az 1 millió eurót. A csapat összértéke több mint 138 millió euró.

A 16 között a BL-ben
Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a CSZKA bejutott a 2011-12-es BL-ben a legjobb 16 közé, ahol februárban a Real Madrid ellen szerepelnek. A csoportban az Inter mögött a második helyen végeztek, megelőzve a török Trabzonsport és a francia Lille-t úgy, hogy az utolsó mérkőzésen az Inter otthonában nyerni tudtak 2-1-re.
Ne felejtsük el, hogy a spanyolországi edzőtáborban az első felkészülési mérkőzést, szintén olyan csapat ellen játszottuk, amelyik ott van a BL-ben a legjobb 16 között.
 Hétfőn pedig következik a másik BL-csapat: a CSZKA Moszkva.

Author: Wéninger Ákos

More news