A román bajnok ellen zárjuk az edzőtábort

A windischgarsteni edzőtábor utolsó mérkőzésén a legutóbbi román bajnok és kupagyőztes CFR Cluj lesz a Vidi ellenfele.

A kolozsvári klub ambíciózus vezetése és nem utolsósorban tőkeerős tulajdonosai révén vált keleti szomszédunk egyik focifellegvárává, ami a bukaresti egyesületek (Steaua, Dinamo, Rapid) "sportdiplomáciai" erejét ismerve nem kis teljesítmény. Az új évezred első jelentős eredményét 2008-ban érte el az 1907-ben alapított klub, mely 8 pontot verve a Steauára elhódította a bajnoki címet. Ez természetesen Bajnokok Ligája szereplést ért, ahol nem is vallottak szégyent a kolozsváriak: A Roma-Chelsea-Bordeaux hármas ellen négy pontot gyűjtöttek (az angolokkal ikszeltek otthon, míg Rómában 2-1-re nyerni tudtak), más kérdés, hogy ez csak a negyedik, kieső helyhez volt elegendő. A 2008/2009-es idényben elveszítették bajnoki címüket, csak negyedik lett a csapat, a BL szereplés ugyanis a büdzsét növelte, ám a nyugati klubok több kulcsembert is elvittek (az uruguayi Alvaro Perreiráért például a Porto 4,5 millió eurót sem sajnált). A 2009/2010-es szezonban aztán visszavette a koronát a CFR, mely 34 forduló alatt 69 pontot gyűjtött, három egységgel megelőzve az Unireát elhódított újabb bajnoki aranyát. A kolozsváriak ráadásul duplázni tudtak, hiszen a Román Kupa döntőjében tizenegyesekkel legyűrték a Vasluit.

A kolozsváriak sikereiket nem feltétlenül kiváló utánpótlásnevelésüknek köszönhetik, előszeretettel igazolnak légiósokat, a legutóbbi idényben 18 külföldi labdarúgó jutott szóhoz a bajnokikon. A tendencia nem változott, eddigi egyetlen komolyabb nyári igazolásuk is légiós, a kolozsváriak ugyanis megszerezték a korábbi horvát válogatott támadót, Szasa Bjelanovicsot az olasz Vicenzától. Bjelanovics korábban több klub színeiben is szerepelt a Serie A-ban, az elmúlt két esztendőben pedig 19 gólt lőtt a Serie B-s Vicenza mezében. A 900.000 eurót kóstáló horvát csatár mellett további egymilliót költött a klub az összeurópai valutából, ebből az összegből megszerezték a Gloria Bistrita U21-es válogatott középpályását, Ioan Horát és végleg megvásárolták az eddig kölcsönben lévő olasz Felipe Piccolót az Empolitól.
Kell is az erősítés az olasz edző, Andrea Mandorlini keretének, a Cluj ugyanis szeretne komoly eredményt elérni a Bajnokok Ligájában, melynek már biztos résztvevője, hiszen a román bajnoknak nem kell selejtezőt vívnia.

Author: Németh Zoltán

More news