Dupla költségvetésű csapatokat előzött meg a Sturm

A nyoni kupasorsoláson Fortuna az osztrák bajnok Sturm Grazot párosította a Videotonhoz – vagy, ahogy honlapunkon is emlegettük: Szabics Imre csapatát.

A gráci klub egy valamiben feltétlenül hasonlít a Videoton legutóbbi kupaellenfeléhez, az NK Mariborhoz: földrajzi szempontból kedvező helyen „lakik”, Székesfehérvárról szinte végig autópályán közelíthető meg a Schwarzenegger Stadion.

Maradva még néhány mondat erejéig Szabics Imrénél: az egykori ferencvárosi támadó a klub legsikeresebb periódusában, 1999-ben került a gráci csapathoz. A kilencvenes évek egyik legnevesebb közép-európai edzője, Ivica Oszim által irányított csapat abban az évben védte meg első bajnoki címét – más kérdés, hogy az évtized évek második felének eufóriáját hullámvölgy követte, azóta csak most, 2011-ben szerzett bajnoki aranyat a tavaly kupagyőztes Sturm.

Ebben már főszerepet játszott a német Bundesligából tavaly nyáron visszatért Szabics is, aki a házi góllövőlistán is előkelő helyen végzett. A toronymagasan „nyerő” 19 gólos Roman Kienast mellett, Imre és a veterán, bosnyák Szamir Muratovics vágott kilenc-kilenc gólt.

Semmi túlzás sincs benne, ha azt állítjuk, a Sturm Graz nagy meglepetésre nyerte meg az osztrák Bundesligát. A vetélytársak közül a Red Bull Salzburg játékoskeretének például több mint kétszer akkora az értéke, mint a 14 és fél millió euróra taksált Sturmé, de a gráciakat, húszmilliós értékével veri a két, patinás bécsi klub, az Austria és a Rapid is.

Fodára azt mondtuk, „egyrészt” ő a sikerek titka: a „másrészt” Roman Kienast, a gráciak 27 éves csatára. Ha valakinek a Kienast név ismerős, az nem véletlen, Roman édesapja, Wolfgang Kienast a Rapid Wien, nagybátyja, Reinhardt Kienast az Austria Wien sztárja volt – ez nagyjából olyan, mintha egy testvérpár a Fradiban és a „Dózsában” játszana. Az ifjú Roman is a Rapidban játszott – meg kölcsönjátékosként Svédországban, a Helsingborgsban – Szabiccsal együtt igazolt tavaly nyáron a Sturmhoz. Ha meggondoljuk, hogy a Sturm 66 gólt szerzett a bajnokságban, és ennek úgy negyven százalékát ők ketten, megértjük, mit jelentett szerződtetésük.

A támadók mellett két játékost érdemes még kiemelni a Sturm Graz bajnokcsapatából: a hétszeres válogatott kapust, Christian Gratzeit, valamint a keret legértékesebb tagjának tartott horvát védőt, Gordon Schildenfeldet. A Sturm keretének erőssége a rutinos védelem: a már említettek mellett elsősorban az egyaránt 31 éves, korábban válogatott Ferdinand Feldhofer és Joachim Standfest.

Franco Foda csapata, a Videotonhoz hasonlóan, megkezdte már a felkészülést. A Sturm az új szezon első meccsét vasárnap, a területi bajnokságban játszó SV Wildon ellen játszotta, és 4-1-re nyert. Bár a jobbak (mint Szabics is) még nem futballoztak, íme ellenfelünk összeállítása – bár ebből még aligha lehet bármilyen következtetést levonni. Ha csak azt nem, hogy Bodor Boldizsárt szeretnék az osztrákok megszerezni: Cavlina (Schachner, 46.) - Ehrenreich (Hölzl, 46.), Burgstaller (Stangl, 46.), Cicak (Pürcher, 46.), Reynolds (Schloffer, 65.) - Wolf (Bukva, 46.), Marics (S. Foda, 46.) - Bodor (Koch, 46.), Hörmann (Edoardo, 46.) – Muratovics (Bodul, 46.), Haas (Weinberger, 46.)

Fotó: Action Images, sksturm.at

More news