Vidi-FTC: az első tétmeccs és az első győzelem

Ezúttal az 1960-as, 1970-es évekig lapozunk vissza a vasárnapi bajnoki mérkőzés előtt.

A Vidi és a Ferencváros bajnoki történelme is igen gazdag, hiszen több mint száz alkalommal csatáztak már egymással a felek, azonban nem az NB I-ben találkozott először egymással a két együttes.

Az első három mérkőzés barátságos meccs volt, ekkor a Vidi és a Ferencváros még szó szerint, és átvitt értelemben is más ligában játszott. 1953-ban a Berényi úti pályán 1500 néző előtt nyert 8-1-re a Budapesti Kinizsi a Vadásztölténygyári Vasas ellen (nem elírás, abban a korszakban ez volt a két klub neve), majd négy évvel később 6000-ren figyelték ugyanott, ahogy 6-2-re nyer a Ferencváros a Székesfehérvári Vasas ellen (ugyanabban az évben pedig az Üllői úton is játszottak egymással a csapatok). Ezeken a találkozókon - a teljesség igénye nélkül - olyan játékosok léptek pályára, mint Galántai Imre, Bognár Ferenc, Bencsik István, Ispaics Tibor, vagy a zöld-fehéreknél például Dalnoki Jenő és a jelenlegi ferencvárosi vezérigazgató édesapja, Orosz Pál.

Az első tétmérkőzésig viszont 1967-ig kellett várnia a fehérvári közönségnek, ekkor a Magyar Népköztársaság Kupában a legjobb 32-ben (csak a történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, az FTC a veszprémi Schönherz SE-t búcsúztatta 13-0-val, a VT Vasas Padragon 1000 néző előtt nyert 4-1-re) csapott össze a két gárda. Nagy érdeklődés, 8000 szurkoló biztatása mellett az akkor még másodosztályban szereplő Székesfehérvári VT Vasas nagy meglepetésre a 14. percben Balogh góljával megszerezte a vezetést, végül a vendégek érvényesítették a papírformát, és 3-1-re győztek. A Fejér Megyei Hírlap a napokban 84 esztendősen elhunyt Tímár Mihályt, Kerecsényit, Kűt és Ispaicsot jelölte a jók közé, a zöld-fehérek közül pedig Mátrai, Szűcs, Albert és Rákosi játékát ítélte jónak az újságíró kolléga - jó kis névsor mindkét oldalon!

Az NB I-ben az 1968/1969-es szezonban játszott egymás ellen a két csapat, az első Vidi-győzelemig csak 1972-ig kellett várni. Ekkor 15 000 szurkoló volt jelen Sóstón, akik egy változatos mérkőzésen 4-3-as Vidi-győzelemnek örülhettek! Vidi-mezben Szalmásy Tamás duplázott, de Karsai László és Burka Imre is betált, a tudósítások szerint pedig mindezt a pályára tódulva ünnepelték a fehérvári szurkolók. Ezt a ferencvárosi szurkolók nem nézték jó szemmel és verekedést provokáltak, ám a rendőrség gyorsan rendet tett. Bízunk benne, hogy a Vidi-szurkolóknak ezúttal is lesz mit ünnepelniük - persze kizárólag a lelátón tegye ezt mindenki.

Author: molfehervarfc.hu

Photo: Arcanum - Fejér Megyei Hírlap, Nemzeti Sport

More news