Öt érdekesség, amit a Mezőkövesd elleni mérkőzés előtt tudni érdemes

Korábbi Vidi-csapatkapitány a Mezőkövesd kispadján, Kodro és Lazovics a párharc góllövőlistájának élén.

Az OTP Bank Liga 19. fordulójában pénteken 20 órától a Mezőkövesd Zsóry FC otthonába látogat csapatunk (szurkolói információkat itt olvashatsz). A találkozóra való ráhangolódáshoz öt érdekességet gyűjtöttünk össze.

1. Örökmérleg

A két csapat élvonalbeli történelmében eddig 21 mérkőzést játszottak, ezek közül tizenkettőt megnyertünk, hatszor döntetlen született, háromszor pedig a borsodi együttes szerezte meg a három pontot. A két együttes első egymás elleni NB I-es meccsére 2013 novemberében Székesfehérváron került sor, amit Kleinheisler László góljával 1-0-ra megnyertünk. A máig utolsó bajnokinkat pedig tavaly szeptemberben játszottuk a Kövesd ellen, ekkor Kodro duplájával 2-1-re nyertünk a MOL Aréna Sóstóban.

2. A legnagyobb arányú győzelem

A Mezőkövesd elleni legnagyobb gólarányú sikerünket 2017. november 4-én arattuk: a felcsúti Pancho Arénában Danko Lazovics két góljával, valamint Ezekiel Henty és Marko Scsepovics egy-egy találatával 4-0-ra győztük le a borsodi együttest. Akkori kezdőcsapatunkból Fiola Attila, Nego Loic és Stopira pénteken is pályára léphet.

3. Ismerős vezetőedző az ellenfél kispadján

Aligha kell bemutatni a fehérvári szurkolóknak a Mezőkövesd jelenlegi vezetőedzőjét, Kuttor Attilát. A minden idők második legtöbb NB I-es meccsével rendelkező Kuttor 1989-ben a Vidiben mutatkozott be az élvonalban és piros-kékben lőtte első NB I-es gólját is. Távozása után még kétszer visszatért, az ő nevéhez fűződik a Vidi történetének legidősebb játékosaként szerzett gól is, 2007-ben 36 évesen, 9 hónaposan és 3 naposan talált be a Paks kapujába. Viselhette a csapatkapitányi karszalagot is, első és utolsó vidis pályára lépése között közel 18 év telt el. 2017 és 2020 között már irányította a matyóföldi együttest, majd 2022 őszén tért vissza a kövesdi kispadra.

4. A párharc leggólerősebb játékosai

A Vidi-Kövesd és Kövesd-Vidi mérkőzések leggólerősebb játékosa holtversenyben Kenan Kodro és Danko Lazovics, mindketten négyszer találtak be a borsodiak kapujába. Marko Scsepovics háromszor, Futács Márkó, Ezekiel Henty és Armin Hodzic két-két alkalommal lőtt gólt a Mezőkövesd ellen.

5. A dátum: február 10.

Sosem játszott még bajnokit a pénteki találkozó napján csapatunk a múltban, a Magyar Kupában viszont kétszer is, és mindkétszer nyertünk. 2021-ben Vasast vertük 2-1-re idegenben Zivzivadze és Petrjak góljaival, 2016-ban a Ferencvárost szintén idegenben 1-0-ra Feczesin találatával.

Február 10-én ünnepli születésnapját Székely Béla, aki 1990 és 1992 között nyolc élvonalbeli bajnokin két gólt szerzett a Vidiben, valamint Gaál Márk, aki 2008-ban Ligakupa-győztes lett csapatunkkal.

Szerző: Óházy Bálint

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek