Kenyeres Imre: "Utánpótlásunk erejét mutatja, hogy képesek vagyunk fiatalokat a felnőtt labdarúgásba integrálni"

Utánpótlás-sportigazgatónk értékelte a Vidi utánpótlásának elmúlt időszakát.

Az utánpótlás-bajnokságok felénél utánpótlás-sportigazgatónkat, Kenyeres Imrét kértük meg arra, hogy beszéljen az elmúlt fél év legfontosabb tapasztalatairól.

"A Vidi utánpótlásában dolgozó edzőinkkel szemben a legfontosabb elvárásunk az, hogy a korábban meghatározott alapelvek szerint végezzék a munkájukat. Itt a Vidinél képezni szeretnénk a fiatal játékosokat, mi a mérkőzéseket is a képzés részeként használjuk, nem pedig célként. Ugyanakkor az is nagyon fontos természetesen, hogy minden pályára lépő csapatunk nyerni akar, de nem szeretnénk az alapelvünket beáldozni az eredményesség oltárán. Nagy örömmel tölt el az, hogy ha kimegyek akár egy U12-es, akár egy U17-es bajnokira, akkor ott azt látom, hogy megvalósulnak a vidis alapelvek. Úgy gondolom, az elmúlt két-három évben ebben nagyon sokat léptünk előre, ez az, amit az elmúlt időszak egyik legnagyobb sikerének tartok a székesfehérvári utánpótlásban. Van egy egységes és jól megfogalmazható, kezdeményező futballt tartalmazó játékunk és ezt próbálja valamennyi korosztályunk megvalósítani. Nyilván vannak erősebb és kicsit gyengébb korosztályaink is, a tabella ebből a szempontból azért nem csap be bennünket, de ahogy már mondtam, a legfontosabb az, hogy a vidis alapelvek az edzéseken és mérkőzéseken is visszaköszönjenek."

"A tavaly nyári átigazolási időszak a korábbi átigazolási időszakokkal ellentétben teljesen problémamentes volt számunkra. Régebben az volt a jellemző, hogy az U14-es és U15-ös csapataink legtehetségesebb játékosaira az akadémiával rendelkező klubok lecsaptak és magukhoz csalogatták őket. Ezt a folyamatot sikerült megállítanunk és tavaly nyáron egyetlen olyan játékos sem igazolt el tőlünk, akit nem szerettünk volna elengedni, vagyis sikerült az értékeinket megtartani. Ebben óriási szerepe van az NB III-as csapatunknak, amely most már főleg az utánpótlásunk legtehetségesebb játékosaira támaszkodik. A saját játékosaink pedig, akik lehetőséget kaptak az NB III-ban, megállják a helyüket a felnőtt futballban, ráadásul újabb mérföldkő a klub életében az, hogy ezek a tehetséges fiatalok egyre gyakrabban kapnak lehetőséget arra, hogy az NB I-es csapat edzésein bizonyítsanak. Többen már élvonalbeli bajnokin is bemutatkoztak a Vidiben és jelenleg is négy fiatal mezőnyjátékos és egy kapus készül együtt Horvátországban az első csapattal. A Vidi utánpótlásának erejét az mutatja, hogy képesek vagyunk-e fiatal játékosokat a felnőtt labdarúgásba integrálni, a válasz pedig egyértelműen az, hogy igen. Természetesen vannak olyan fiatalok is, akiknek az NB III után szükségük van arra, hogy az NB II-es bajnokságban is szerepeljenek és ott tovább fejlődjenek. Juhász Roland sportigazgató jelenleg is gőzerővel dolgozik azon, hogy néhány erre érett fiatal játékosnak helyet találjon az NB II-ben. Az utánpótlás-nevelésünk fontos láncszeme - tulajdonképpen az első lépcsőfoka - hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk a székesfehérvári óvodákkal és célként fogalmaztuk meg azt, hogy a versenyző korosztályainkban a székesfehérvári és környékbeli településeken élő gyerekek szerepeljenek, akik óvodás koruktól kezdve nálunk fociznak. Arra rendkívül büszkék vagyunk, hogy mind a női, mind pedig a fiú utánpótlásunkban nagyon sok korosztályos válogatott szerepel és akkor egy kicsit kitérnék a hölgyekre is, ugyanis a női szakágunk is nagyon szépen dolgozik. A tavalyi NB II-es bajnoki címet követően ebben a szezonban a fehérvári hölgyek már az élvonalban vitézkednek. Látjuk azt, hogy vannak még bőven feladataink, hiszen hatalmas a szakadék a női élvonal és a női NB II között. Ezt az évet arra szántuk, hogy a hölgyek rutint szerezzenek az NB I-ben, emellett pedig kiharcolják a bennmaradást. Bízom benne, hogy a következő évben sikerül ezen a téren is előre lépnünk, úgy gondolom, jó úton járunk" - nyilatkozta honlapunknak Kenyeres Imre utánpótlás-sportigazgató.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek