CSR

Fiatal ukrán focista küzd az álmaiért a Vidiben

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Provident és klubunk a Mariupolból érkező Dmitrij Nazarenkónak nyújtott segítő kezet.

Dmitrij Nazarenko 18 évesen, kalandos menekülés után érkezett Magyarországra, ahol a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogadta be. Az ukrán fiatal legnagyobb álmát törte szét a háború kitörése, éppen a profi futballista karrierje ívelt volna fel, mikor el kellett hagynia Mariupolt. Most a Provident Pénzügyi Zrt. és klubunk segítségével talán megvalósulhat az álma.

Dmitrij Nazarenko a Mariupol U19-es csapatának igazolt játékosa volt, aki a labdarúgás mellett logisztikát tanult hazájában. A tehetséges fiatal futballista éppen szerződéskötés előtt állt a felnőtt csapattal, amikor kitört a háború. Ahogyan elmondta, nagyon gyorsan kellett dönteni, hogy marad-e, vagy keres egy biztonságos országot, amelyik befogadja. Gyima, ahogy barátai hívják, 17 éves barátnőjével, Donyecken és Oroszországon keresztül tudta elhagyni Mariupolt, majd Észtországon keresztül sikerült elérniük Magyarországot. Családja úgy döntött, nem hagyja el otthonát, így itt egyedül kell boldogulnia. Érkezése után, az Ökumenikus Segélyszervezet biztosított átmeneti szállást számukra, és hamar elhelyezkedett egy online áruház raktárában, éjszakai műszakban. Ez azonban azt jelentette, hogy legnagyobb álmát, a focit fel kellett adnia. Ahogy ő mondja, egész életében arra készült, hogy profi futballista legyen, de munka mellett és csapat nélkül erre nem volt lehetősége.

Néhány hónappal ezelőtt azonban újra felcsillant a remény, hogy valóra váltsa terveit. A Provident Pénzügyi Zrt. vezetőit megérintette Gyima története, és úgy döntöttek, hogy megteremtik a lehetőséget, hogy a fiatal újra a labdarúgással foglalkozhasson, és bebizonyíthassa, van helye egy profi csapatban. A segélyszervezet munkatársaival egyeztetett, és rajtuk keresztül nyújtott támogatás Gyimának lehetővé teszi, hogy ne kelljen dolgoznia, és csak az edzésre koncentrálhasson. A megállapodás értelmében a vállalat a segélyszervezeten keresztül támogatást nyújt, amely összeg 9 hónapig fedezi a fiatal megélhetési költségeit. A Provident továbbá segített csapatot is találni az ifjú tehetségnek, ahol folytathatja az edzést, hiszen klubunk utánpótlás vezetői azonnal vállalták, hogy befogadják az ukrán focistát.

„Amikor a háború kitört, vállalatunk azonnal cselekedett, és egy jelentős pénzadománnyal segítettük az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Tudtuk, hogy így tudjuk a leghatékonyabban támogatni a menekültek segítését. Amikor azonban Dmitrij történetét megismertük, akkor úgy döntöttünk, hogy neki személyes támogatást nyújtunk. A Provident büszkén vallja, hogy mindenki megérdemel egy esélyt álmai megvalósítására, és mi éppen ezt az esélyt tudjuk megadni neki. A támogatás megítélése volt az egyszerűbb feladat, csapatot találni nehezebbnek bizonyult. Nagyon hálásak vagyunk a MOL Fehérvár vezetésének, hogy felajánlottak egy komoly lehetőséget Dmitrijnek. Amióta elkezdődött az együttműködés azt látjuk, hogy ők is szívükön viselik a fiatal labdarúgó sorsát” – mondta el Pálfalvi Márta, a Provident kommunikációs igazgatója.

„Február óta az Ökumenikus Segélyszervezet több mint 150 ezer háború miatt bajbajutott embernek nyújtott segítséget. Gyima sorsa jól példázza, hogy a számok mögött milyen mély emberi drámák, kettétört sorsok vannak. Ma már mégis azt reméljük, hogy a Provident és a MOL Fehérvár támogatásának, valamint Gyima kitartásának köszönhetően ez a történet végül annak válik emblematikus példájává, hogy összefogással esélyt adhatunk azoknak is, akiknek a háború nemcsak jelenét, de jövőjét is elvette”- szögezte le Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója.

“Egy ilyen múltú klubnál elengedhetetlen, hogy a sportszakmai célok mellett kivegyük a részünket a társadalmi felelősségvállalásból is. Idén márciusban már négy és félmillió forintot gyűjtöttünk játékosaink és szurkolóink segítségével a kárpátaljai menekültek számára, illetve szeptemberben közel másfél millió forinttal tudott hozzájárulni az első csapat, a klub és a drukkerek egy korábbi utánpótlás-játékosunk, Horváth Máté kórházi kezeléséhez. Nem volt kérdés, hogy Gyimának is segítő kezet nyújtunk ebben a nehéz helyzetben. Egy tehetséges, jó mentalitású játékost ismertünk meg a személyében, így bízunk benne, hogy hamarosan elhárulnak a regisztrációs problémák, és tétmérkőzésen is segítségére lehet majd a Vidinek”- nyilatkozta utánpótlás-sportigazgatónk, Kenyeres Imre.

Dmitrij Nazarenko 9 hónapig edzhet biztosan a MOL Fehérvár csapatánál. Az, hogy utána hogyan alakul a pályafutása innentől rajta múlik. A Provident és a MOL Fehérvár FC támogatásának köszönhetően kapott egy lehetőséget, hogy valóra váltsa álmát, amiért gyerekkora óta dolgozik.

Szerző: molfehervarfc.hu

Fotó: molfehervarfc.hu