Pályán kívül: Rúben Pinto

Új rovatunkban játékosainkkal sok téma felmerül majd, de egy biztos: nem a labdarúgás lesz a középpontban. Először portugál középpályásunkkal beszélgettünk kötetlenül.

Lisszabonban születtél, ott is nőttél fel? Milyen volt a gyermekkorod?
Igen, a főváros mellett, egészen pontosan Odivalesben születtem, ott is éltünk, szerény körülmények között. Nem volt a legjobb környék, sok gyerekkori barátom lépett rossz útra, vannak, akik most éppen börtönben ülnek. Szerencsére nekem mindig ott volt a családom akikre számíthattam, na meg persze a foci is lekötötte az energiámat, így sikerült elkerülnöm az igazán rossz társaságokat.

Mivel foglalkoztak a szüleid?
Anyukám óvónő, apukám egy gyárban dolgozik. De nem csak ők támogattak, hanem nagyon sok időt töltöttem nagyszüleimmel is, nagybátyám pedig abban segített nagyon sokat, hogy ő vitt mindig az edzésekre. Van egy 21 éves öcsém is, viszonylag nagy köztünk a korkülönbség, ha nem is beszélünk minden nap, de mindenben egymás mellett vagyunk, idősebb testvérként igyekszem jó tanácsokkal egyengetni az életét.

Mindig is fociztál? Nem próbáltál ki más sportágat?
Csak a foci létezett számomra. Technikailag először egy kiscsapatban futsaloztam mondjuk, utána mentem nagypályára - először az Odivalesben, majd a Benficában játszottam.

Van “civil” szakmád, dolgoztál-e esetleg diákmunkásként valamit?
Klasszikus értelemben vett szakmám nincs, 12 évfolyamot végeztem. Portugáliában az egyetem előtt három részre van tagolva az oktatás: 1-5. osztályig, 5-10. osztályig, valamint 10-12. osztályig járunk egy iskolába. Az nem volt kérdés, hogy befejezem mind a 12 évfolyamot, de azt követően teljes erőmmel a labdarúgásra kívántam koncentrálni. A legjobb jegyeim történelemből és földrajzból voltak, mert azokra szívesen készültem a foci mellett. Nem volt diákmunkám, első fizetésemet is labdarúgóként kaptam.

Emlékszel, hogy mire költötted?
Odaadtam az egészet a családomnak.

Feleségeddel hogyan ismerkedtetek meg?
Ráírtam Facebookon (nevet). Szerencsére nyitott volt egy találkozóra, a többi pedig már történelem… kilenc éve vagyunk együtt.

Itt él veled Fehérváron?
Természetesen! Gyermekeinkkel, Gustavóval és Mariával szeretünk nagyokat sétálni a belvárosban, vagy beülni egy-egy jó helyre. Szerencsére van választék.

Úgy hallom nagy gamer vagy. FIFA?
Néha-néha FIFA, de inkább Call of Duty. Majdnem minden nap játszom egy kicsit. Playstationon nyomjuk a barátaimmal online.

Mi lenne a bevonulózenéd, ha profi boxoló lennél?
Eminemtől a Lose Yourself. Egyértelmű.

A film miatt?
Tetszett a 8 mérföld, de inkább Eminemet mint előadót kedvelem.

Melyik filmet szereted jobban?
Például az új Top Gunt. Pedig a trailer nem tetszett. Aztán a feleségemmel kettesben elmentünk egy moziba és csak azt játszották szinte. Beültünk, remek volt. A tv-műsorok közül pedig a Trónok Harca a number one.

Van olyan képesség, amelyet mindenképpen szeretnél elsajátítani, de még nem sikerült?
Hogyne, több is. Szeretnék megtanulni gitározni, próbáltam már, de nagyon nehéznek találom. Talán a jövőben, majd ha több időm lesz rá. Illetve egy barátommal, mentorommal, többször is lementem már kickbox-edzésre Portugáliában - ő profi versenyző volt. Jó edzésforma szerintem egy focistának is, persze leginkább csak előszezonban. Illetve nagyon szeretek szörfözni is, abban is jó lenne fejlődni, de itt Magyarországon erre azért kicsit korlátozatobbak a lehetőségek, mint otthon, az óceán partján.

Ha időutazó lennél, a múltba, vagy a jövőbe látogatnál el inkább?
Érdekes kérdés. Szívesen visszamennék a múltba, hiszen akkor lehetőségem lenne azokkal a fontos személyekkel találkoznom, akik már nem lehetnek velünk. Ugyanakkor a jövőre is kíváncsi vagyok, főleg most, hogy a világban sajnos több szempontból érdekes irányba haladnak a dolgok.

Mi volt a legspontanább dolog az életedben?
Mire gondolsz pontosan?

Például egyik nap felkeltél és elmentél egy ejtőernyős tandemugrásra, vagy ilyesmi.
Á, értem. Ilyen volt. Na nem repülőből ugrottam ki, bár most, hogy mondod, egyszer kipróbálnám azt is. Szóval egyik szilveszterkor egy barátommal kibéreltünk egy nagy lakókocsit és levezettünk Lisszabonból Sevillába. Ott buliztunk este, kialudtunk magunkat és visszavezettünk. Nem tudom miért csináltuk, jó ötletnek tűnt. Mókás volt egyébként.

Több tetoválásod is van. Melyiknek van mély jelentése számodra?
Például a fekete karszalagnak a karomon. Portugáliában az a szokás, hogy az elhunyt karjára fekete szalagot tesznek a temetés előtt. Sajnos nagymamám már nincs közöttünk, nagyon fontos személy volt az életemben. Ezzel a szalaggal rá emlékezem, illetve van rajtam egy latin idézet is, amely szintén őt juttatja az eszembe.

Milyen programot javasolnál azoknak a magyaroknak, akik Portugáliába utaznak?
Béreljenek egy lakóautót és vezessenek le Lisszabonból a part déli határáig. Csodálatos út, családdal is ajánlom. Plusz az ország tele van olyan nevezetességgel, emlékművel, amely Portugália nagyon gazdag történelmére tanítja meg az embereket.

És mit mondanál honfitársaidnak, miért érdemes meglátogatni Magyarországot?
Nézzék meg Fehérvárt, Budapestet na és persze a Balatont! Utóbbit nyilván nyáron érdekes, de minden évszakban érdemes a tóhoz ellátogatni. Amúgy is nagyon otthon érzem magam nálatok, hiszen akárcsak Portugáliának, Magyarországnak is jelentős múltja van, hasonló jellegűek a városaink is.

Elégedett lenne a tízéves Rúben Pinto, ha találkozna önmagával ma este?
A tízéves Rúben Pinto profi labdarúgó akart lenni. Ez sikerült. Van egy csodálatos családom. Többet szerintem nem kívánhatnék. Persze ezért meg kellett dolgozni, és mint mindenkinek, nekem is voltak nehezebb időszakok az életemben. De most azon vagyok, hogy a munka mellett kiélvezzem a labdarúgással és a családommal töltött időt is.

Szerző: molfehervarfc.hu

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek