Az orosz élvonal 9. helyezettje ellen játsszuk az utolsó ausztriai felkészülési meccsünket

Négy évvel ezelőtt már találkoztunk az FK Rostovval, akkor 1-0-ra legyőztük őket a nyári edzőtáborban.

Csapatunk az ausztriai edzőtábor utolsó, csütörtöki napján az orosz élvonal előző kiírásának kilencedik helyén végző FK Rostov ellen lép pályára zárt kapuk mögött 18:00 órakor.

Ellenfelünket 1930-ban alapították, sok névváltás mellett a klub első évtizedeiben a szovjet alsóbb ligákban vitézkedett. A szovjet első osztályba először 1964-ben sikerült feljutnia, de a hetvenes években ismét alacsonyabb osztályokban találta magát. 

A közelmúlt sokkal több sikert hozott a rostovi futballszurkolók számára, a csapat 1992 óta két szezon kivételével folyamatosan az orosz élvonalban szerepel, 2014-ben pedig megnyerte az Orosz Kupát. Legjobb eredményét a klub a 2015/2016-os szezonban érte el, amikor ezüstérmet nyert. A bajnoki sikert nemzetközi eredmények is követték, hiszen a 2016/2017-es idényben az orosz csapat a Bajnokok Ligájában a PSV Eindhovent megelőzve, a Bayern München és az Atlético Madrid mögött harmadik helyen végzett a “D” csoportban, így az Európa Ligában folytathatta a küzdelmeket, ahol a legjobb 32 között csak a későbbi győztes Manchester United állította meg az FK Rostovot. 

A 2019/2020-as szezonban ugyancsak előkelő helyen, ötödikként végzett csütörtöki ellenfelünk az orosz bajnokságban, azonban az izraeli Maccabi Haifa ellen egyből kiesett az EL-ből a Muzhiki becenévre hallgató orosz együttes. A legutóbbi szezont pedig a 9. helyen zárta a csapat. 

Az FK Rostov keretének összértéke majdnem 47 millió euró. A 25 éves norvég középpályás, Mathias Normann becsült értéke 13 millió euró, messze ő az orosz együttes legértékesebb futballistája. A keretben egyébként svéd, japán, örmény, gambiai és fehérorosz játékosok is szerepelnek az orosz futballisták mellett. 

Négy évvel ezelőtt már találkoztunk itt, Ausztriában felkészülési mérkőzésen az FK Rostovval, akkor Scsepovics fejesével 1-0-ra győzni tudtunk

Ismerős helyszínen zárja a csapat - zárt kapuk mögött - az ausztriai edzőtábort, a Rostov elleni mérkőzésnek ugyanis a Dietersdorf bei Fürstenfeldi pálya ad otthont. A 483 lakosú Dietersdorf egyébként közigazgatásilag Bad Loipeisdorf része, és akárcsak a Vidi szállásának otthont adó Bad Waltersdorf, ez a kis osztrák település is fürdőjéről híres. Persze a sportpálya sem csak az edzőmeccseknek készült, a helyi csapat, a DUSV a hatodosztály déli ligájában harcol a pontokért. Ellenfelünk a Székesfehérvártól 2078 kilométerre (autóúton) fekvő orosz városból, némi túlzással - a halakban nagyon gazdag (több mint 300 halfaj) - Azovi-tenger partjáról érkezik, a Don folyó mentén elterülő települést több mint egymillióan lakják. A teljes neve a városnak Rostov-na-Donu, azaz Don menti Rostov, ennek oka, hogy megkülönböztessük az északabbra, a Nyero-tó partján fekvő Rostovtól. Rostov-na-Donu fontos folyami kikötő, szerencsés fekvésére már Nagy Péter cár figyelmét is felkeltette, jelenleg is a térség fontos kulturális, oktatási, politikai, kereskedelmi és gazdasági központja.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek