Michael Lüftner: "A Vidi egy sokra hivatott klub"

Cseh védőnkkel - aki három különböző országban is bajnoki címet ünnepelhetett - beszélgettünk eddigi karrierjéről.

Június 3-án jelentettük be, hogy Michael Lüftner személyében új játékos érkezik Székesfehérvárra, a védő azóta már túl van három felkészülési mérkőzésen a Vidivel. A jelenleg is zajló ausztriai edzőtáborban ültünk le interjúzni Michaellel.

- Gyerekkorodban mindig is labdarúgó szerettél volna lenni?

Tulajdonképpen igen, édesapám is futballista volt, így igazából nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy gyerekként melyik sportággal ismerkedjek meg. Igaz, arra akkor még nem gondoltam, hogy később majd a labdarúgásból fogok megélni, mindenesetre nagyon élveztem gyerekként is a focit. Ez szerencsére semmit nem változott az évek során, ma viszont már profi labdarúgó vagyok. Fiatalon egyébként csatár voltam nagyon sokáig, majd védekező középpályásként is szerepeltem mielőtt megtalálták azt a helyet számomra, ahol a leghasznosabban tudok játszani a védelem tengelyében. 

- Ki volt fiatalkorodban az a futballista, akire példaképként tekintettél?

Nem egyszerű kérdés, hiszen nagyon sok jó futballistát láttam gyerekként akár élőben, akár a tv-ben. Roberto Carlos játékát mindig is szerettem, rajta kívül Sergio Ramost említhetném még, akire tényleg példaképként tekintettem. 

- Nagyon fiatalon, alig 18 évesen debütáltál a cseh élvonalban. Hogyan emlékszel vissza profi karriered kezdetére?

A Teplice második csapatában szerepeltem és az U18-as válogatottal egy nemzetközi tornán vettünk részt, amikor hazatértünk, másnap csörgött a telefonom, az első csapat vezetőedzője hívott és azt mondta: "Holnaptól velünk készülsz, mert nagyon sok a sérültünk, bízom benned, megoldod a feladatodat." Így kezdődött tehát a profi karrierem, nem sokkal később pedig be is mutatkoztam az élvonalban. 

- A következő állomáshelyed a Slavia Praha volt, amelyről korábban többször is azt nyilatkoztad, hogy gyerekkorod óta a kedvenc csapatod. Mondhatjuk, hogy a gyerekkori álmod vált valóra azzal, hogy a Slavia játékosa lettél?

Való igaz, hogy az egész családunk nagy Slavia szurkoló, így természetesen én is az lettem és igen, nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik gyerekkori álmom valóra vált, amikor leigazolt a Slavia Praha. Természetesen meg kellett küzdenem azért, hogy a kezdőbe kerüljek, hiszen amikor Prágába igazoltam, harmadik vagy negyedik számú játékos voltam a posztomon, de aztán fokozatosan sikerült beverekednem magam a kezdőbe a téli felkészülési időszak során. Szezon végén pedig bajnoki címet ünnepelhettem, hatalmas élmény volt.

- Ennek ellenére mégsem maradtál Prágában, sőt Csehországot is elhagytad és Dániába az FC København együttesébe igazoltál.

Így van, a dán együttes komoly összegért vásárolt ki az élő szerződésemből, azt hiszem, a Slavia Praha is jól járt az üzlettel és én is szintet léptem a karrieremben. Dániában rögtön kezdőként számoltak velem, jól is ment a játék, szinte az összes meccsen pályára léptem. Szerencsére rendkívül gyorsan be tudtam illeszkedni az új csapatomba annak ellenére is, hogy egy számomra vadonatúj országba kerültem. Ebben az időszakban sikerült a cseh felnőtt válogatottban is bemutatkoznom, amellyel egy másik gyerekkori álmom is valóra vált. Az álmot aztán 2018-ban rémálom követte, a 2018/2019-es szezon kezdete után nem sokkal sérülést szenvedtem, és az idény nagy részét ki kellett hagynom. Annak örülök, hogy így is dán bajnoki címet ünnepelhettem a szezon végén, de az a közel 8 hónap, ameddig a teljes felépülésem tartott, nagyon nehéz időszak volt. 

- Felépülésed után az FC København Ciprusra, az Omónia együttesének adott kölcsön, ahol aztán harmadik bajnoki címedet is megnyerted. Három ország, három bajnoki cím, ez azért elég jól hangzik.

Jól hangzik, és mindhárom bajnoki címre nagyon büszke vagyok, de ahogy az előbb mondtam, a dán sikerből sajnos nem tudtam akkora részt vállalni, amekkorát szerettem volna. Ciprus ismét egy teljesen új közeg, teljesen új környezet volt számomra, ott is gördülékenyen ment a beilleszkedés. Henning Berg személyében új edző vette át 2019-ben az Omónia irányítását, az ő kérésére kerültem oda kölcsönbe. Nagyon szép emlékeim vannak a ciprusi időszakomról, ismét jól ment a játék és a szurkolók egyik kedvence lettem. 

- Mi volt eddigi pályafutásod legemlékezetesebb momentuma?

Az U21-es Eb-n az olaszoknak lőtt gólom az, amire eddig a legbüszkébb vagyok.

- Mik az első benyomásaid a Vidiről és Székesfehérvárról?

Vítor Gomes, Marko Scsepovics és Lang Ádám személyében három korábbi Vidi-játékossal futballoztam együtt Cipruson és ugye Henning Berg is irányította a fehérvári csapatot korábban, szóval úgy érkeztem a Vidibe, hogy rengeteg dolgot tudtam már a klubról. Mindenki pozitív tapasztalatokról számolt be és eddig egyáltalán nem okozott csalódást az, amit tapasztaltam. A Vidi egy sokra hívatott klub. A MOL Aréna Sóstó pedig európai mércével mérve is egy fantasztikus létesítmény, alig várom, hogy tétmérkőzésen, sok szurkoló előtt pályára léphessek ott. Mindenképp Székesfehérváron szeretnék lakni a barátnőmmel, amit eddig láttam a városból, az igazán lenyügöző. 

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek