Vidis főszereplőkkel ért el magabiztos győzelmet a magyar válogatott Andorrában

Nikolics két gólpasszt adott, Fiola megszerezte első gólját a válogatottban és Nego is betalált. 

A 2022-es vb-selejtező-sorozatban harmadik meccsét játszotta szerda este a magyar válogatott Andorra otthonában. Ez volt nemzeti csapatunk ötödik tétmeccse a miniállam ellen, a 2014-es és a 2018-as vb-selejtezők alkalmával találkoztunk Andorra legjobbjaival. Legutóbb, 2017-ben meg is tréfáltak bennünket, hiszen 1-0-ás vereséget szenvedtünk idegenben, az azt megelőző három egymás elleni meccsünket viszont magabiztosan nyertük meg (5-0, 2-0, 4-0). Érdekesség, hogy Andorra ellen a magyar válogatott első gólját 2012-ben korábbi csapatkapitányunk, Juhász Roland szerezte, aki április 1-jétől Szabics Imre egyik segítőjeként fog dolgozni klubunknál. Jelenlegi csapatkapitányunk, Nikolics Nemanja pedig 2013-ban éppen Andorra ellen szerezte első gólját a magyar válogatottban. 

Nyolc évvel később Niko ismét ott volt a nemzeti csapat kezdőjében Andorra ellen, rajta kívül Hangya és Fiola is helyet kapott Marco Rossi csapatában, amely így állt fel: Dibusz - Fiola, Lang, Szalai - Lovrencsics, Kalmár, Nagy, Kleinheisler, Hangya - Szalai Á., Nikolics

Az első félóra komolyabb gólhelyzet nélkül telt el, a hazai csapat rendkívül agresszíven, keményen futballozott, nem igazán találtuk az ellenszerét a kemény játéknak. A 28. percben a magyar csapat egyik legjobbja, Kalmár Zsolt sérült meg, le is kellett cserélni a DAC csapatkapitányát. Az első félidő végén Nikolics hozta játékba Szalait, aki nagy helyzetben lövés helyett a cselt választotta, végül pedig blokkolni tudták a kísérletét. A kétperces ráadás majdnem letelt, amikor Gazdag szöglete után Nikolics elé került a labda, aki szépen emelte azt az ötösön belülre, ott pedig Fiola ugrott a legmagasabbra és 4 méterről a hazai kapuba fejelt (0-1). Ez volt Fiola első gólja a nemzeti csapatban.

A második játékrészt ott folytattuk, ahol az elsőt abbahagytuk, Nikolics ezúttal Gazdagot hozta kihagyhatatlan helyzetbe, a Honvéd támadója pedig nem is hibázott (0-2). Az 58. percben tovább növeltük az előnyünket, egykori játékosunk, Kleinheisler kapott szép labdát Nagytól, majd az ötös sarkáról lőtt az andorrai kapuba (0-3). 

20 perccel a vége előtt a Nikolics helyére csereként beálló Varga Roland végzett el 17 méterről egy szabadrúgást, a hazai kapus nagy bravúrral védett. A 76. percben Kleinheisler járt nagyon közel ahhoz, hogy megszerezze második gólját is, a Szalaitól kapott labdát azonban egy csel után a jobb felső mellé lőtte. 

A 90. percben ismét Varga végzett el jó helyről egy szabadrúgást, a labda a bal kapufáról a nem sokkal korábban csereként pályára lépő Nego elé pattant, aki közelről az üres kapuba lőtt (0-4). A hosszabbítás perceiben jártunk már, amikor egy szélről érkező beadást követően a labda Hangya kezét érintette a 16-oson belül, a játékvezető büntetőt ítélt, amit Pujol higgadtan értékesített, beállítva az 1-4-es végeredményt. 

Három vb-selejtezőt követően 7 ponttal a száz százalékos Anglia mögött a 2. helyen állunk jelenleg a csoportban. Nyáron Eb-t játszunk, szeptemberben pedig Angliát látjuk majd vendégül a következő vb-selejtezőn. 

Fiola Attila így értékelt az M4 Sport kamerája előtt a lefújás után: 

"Nehéz talajon játszottunk, hiszen ritkán futballozunk műfűvön. Az első 20 percben nem játszottunk jól, ellenfelünk letámadott bennünket, mi próbáltuk kihozni a labdát, talán többet kellett volna Szalai Ádámot megjátszanunk. Örülök, hogy az első félidő végén sikerült megszerezni a vezetést. A gólomból annyira emlékszem, hogy a hosszún helyezkedtem és láttam, hogy Nikolics szépen ívelte vissza a labdát, én pedig arra koncentráltam, hogy megelőzzem a hazai védőt, szerencsére ez sikerült és a kapuba tudtam fejelni a labdát. A második gólunk után eldőlt a meccs és akkor már azt a játékot tudtuk játszani, amit az elejétől kezdve szerettünk volna."

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: mlsz.hu / Árvai Károly / Nemzeti Sport

További hírek