EURÓPA LIGA

Bizakodó a liechtensteini sajtó a visszavágó előtt

A Liechtensteiner Vaterland szerint a Vaduz már-már esélyesnek számít ma este.

Története során először lép pályára augusztus elsején este 19 órakor a MOL Fehérvár FC Liechtensteinben. Az Ausztria és Svájc között található, de Németországhoz is közel lévő miniállamról szedtünk össze egy csokornyi érdekességet, információt a molfehervarfc.hu-n.

A hegyi miniállam

Liechtenstein államformája nagyhercegség. Az uralkodói család hivatalos rezidenciája az ország emblematikus várkastélya, ahonnan szinte szó szerint belátni az egész államot: területe mindössze 160 négyzetkilométer, amely alig a fele Málta területének. Hivatalos fizetőeszközük a svájci frank és a lakosság németül beszél, de érződik némi olasz hatás is, hiszen a délutáni órákban jellemző a szieszta, számos itáliai rádióadó fogható és él ott egy kisebb olasz etnikum is.

Átlagember a fővároson, Vaduzon (5450 fő) kívül nem igazán tudna települést megnevezni a 38 ezer lelket számláló országból, pedig nem ez a legnagyobb város: a svájci nyolcadosztályú futballcsapattal rendelkező Schaanban hivatalosan 5983-an élnek, ráadásul Triesen (5120) is kevéssel marad el riválisunk települése mögött. Azért azt ne felejtsük el hozzátenni, hogy az ország utcáit járva sokszor úgy léphetünk át egy közigazgatásilag különálló városba, hogy észre sem vesszük - valójában mind a 11 helység szinte teljesen egybeépült.

Az Alpok vonulatain elterülő miniállam érdekessége, hogy a legalacsonyabban fekvő város, Ruggell is 430 méterrel a tengerszint felett található, ami 319 méterrel meghaladja Székesfehérvár tengerszint feletti magasságát. Az ország legmagasabb pontja a Grauspitz, amely 2599 méterrel tornyosul a települések fölött - ez 1585 méterrel több, mint a Kékestető.

A meccsről

Liechtenstein saját telefonhálózatokkal - Salt.li, FL1 - rendelkezik, illetve van két nyomtatott napilapjuk is. A Liechtensteiner Volksblatt és a Liechtensteiner Vaterland egyaránt szentelt egy-egy cikket a mai Európa Liga-összecsapásnak.

A Volksblatt kiemeli, hogy a Vaduz álma az, hogy a Frankfurttal mérkőzhessen a harmadik selejtezőkörben, de ehhez jobban kell játszaniuk, mint egy hete Felcsúton. A lap szerint ha sikerül két gólt rúgni, már lehet esélyük a továbbjutásra a Vidi ellen és külön megemlítették három játékosunkat: Milanovot, Scsepovicsot és Negót, akikre figyelnie kell a védelemnek.

A Vaterland kifejezetten pozitív, reménykedő hangvételű cikkben vezeti fel a találkozót. Megemlítették, hogy a MOL Fehérvár FC bár 2018-ban bajnok, 2019-ben Magyar Kupa-győztes lett, "csak" egy góllal győzte le Magyarországon a Vaduzt, ezzel pedig csapatuknak minden esélye megvan arra, hogy továbblépjenek és a Frankfurttal játszhassanak az EL-ben, már-már esélyesnek számítanak ma este.

Szerző: Guber Péter

Fotó: molfehervarfc.hu

További hírek