INTERJÚ

Burcsa Győző: "Határozott, a játékot domináló Vidit szeretnék látni"

A klubigazgató beszélt az elmúlt hetek tapasztalatairól, az új játékosok beilleszkedéséről, Juhász jövőjéről és lehetséges BL-ellenfelünkről is.

Közel egy hónapja Bernard Casoni a Vidi vezetőedzője, vele együtt új szakmai stáb is érkezett. Mi a véleménye az elmúlt hetek munkájáról, beleértve a nemrég véget ért edzőtábort is?

Elég nagy változások történtek a Videoton FC életében az elmúlt egy hónapban, aminek egyik legfőbb rövidtávú célja az volt, hogy a csapat minél jobban fel tudjon készülni a nemzetközi kupaszereplésre. Ehhez egy olyan szakmai stábra volt szükség, amelyik - első körben fizikailag - felkészíti a játékosokat arra, ami Európában vár rájuk, ugyanis ami elég a magyar bajnokságban, az a határokon átlépve már nem. Az elmúlt hetek tapasztalata nagyon pozitív. Személyesen is jelen voltam elég sok edzésen, az ausztriai felkészülés során és a Sóstói Stadionban is, és azt kell mondjam, a játékosok kiválóan dolgoznak, pozitívan állnak az újfajta munkához, ami garancia számomra arra, hogy akár a bajnokságban, akár a kupában egy határozott, a játékot domináló Vidit látunk majd.

Több új játékos is érkezett a nyár elején, nekik hogy sikerült a beilleszkedés?

Nagyon hamar befogadta a csapat az új játékosokat, akik egyébként mindent meg is tettek azért, hogy elfogadtassák magukat. Danilovic, Pátkai, Lang és Koltai is hozza azt a játékot, amit várni lehet tőle. Kialakulóban van a csapat, de úgy látom, az újakkal tovább erősödtünk, variációs lehetőséget biztosítanak a vezetőedző számára.

Sokan féltek attól, hogy nem lesz könnyű az átállás, ehhez képest úgy tűnik, a stáb és a játékosok rögtön megtalálták a közös hangot az öltözőn belül.

Igen, én is úgy látom, hogy a játékosok és az edzők hamar egy hullámhosszra kerültek és ez nagyon fontos. Bernard Casoni kinevezése után azt mondtam, nagyon lényeges volt számomra, hogy olyan edzője legyen a csapatnak, aki játékosként magas szinten futballozott, aki tapasztalta, milyen a profi játékos élete. Tudja, kinek mire van ahhoz szüksége, hogy jól teljesítsen. Mivel ő ilyen, a játékosok körében is hiteles. Meg kell említenem Rodolphe Duvernet erőnléti edző munkáját is, aki remekül készíti fel a játékosokat. Az ő tevékenysége is az egyik alappillére a jövőnek, hiszen ha van erőnk, akkor van önbizalmunk, ha van önbizalmunk, van jó játék is, és ha van jó játék, akkor eredmények is vannak. Mindezt megerősítve, Juhász Roland, aki végigcsinált már jó néhány alapozást, a napokban úgy nyilatkozott, pályafutása egyik legprofibb erőnléti felkészülésén van túl. 

Ha már Juhásznál tartunk, vele kapcsolatban korábban felmerült, hogy esetleg ismét kipróbálja magát külföldön. Hogy áll ez a kérdés, van esély a távozására vagy éppen ellenkezőleg, több tavalyi alapember távozása után ő lehet a Vidi elsőszámú vezére az új szezonban?

Juhász Roland úgy dolgozik, hogy azt látom, igen, igazi vezére szeretne továbbra is lenni ennek a csapatnak. Ez rendkívül örömteli, hiszen mi is ilyen szerepben számítunk rá. Éppen ezért a tulajdonossal úgy döntöttünk, hogy a 32-dik életévét a napokban betöltő Rolandnak ajánlunk egy exkluzív szerződést, amivel további három évre a Vidihez tartozhatna. Ez a gyakorlatban úgy állna össze, hogy a következő év nyaráig szóló szerződését meghosszabbítjuk még egy évvel, plusz hozzáteszünk egy év opciót, amennyiben ő is úgy akarja és aláír. Rolanddal többször egyeztettem a közelmúltban, úgy érzem, ő is pozitívan áll a dologhoz. Mindezzel szeretnénk elismerni az eddigi munkáját és azt a mentalitást, amivel ő nap, mint nap hozzááll a klubhoz és a feladatokhoz. Ez természetesen nem csak a Vidi, hanem a magyar válogatott számára is kiemelt ügy, ahol szintén fontos tényező Roland személye.

Korábban eldőlt, hogy első ellenfelünk a Bajnokok Ligája selejtezőjében a feröeri B36 Tórshavn vagy a walesi The New Saints lesz. Egyelőre utóbbinak van nagyobb esélye, Ön hogy látja?

Lehetséges BL-ellenfeleink első meccsének második félidejét volt szerencsém látni szerdán, és nem csak a végeredmény, hanem a mutatott játék alapján is úgy gondolom, a walesi gárda lesz jó eséllyel az ellenfelünk július 14-én vagy 15-én. 

Az új szezon első tétmeccsét a Ferencváros elleni vasárnap Szuperkupa-döntő jelenti majd. Mit vár a találkozótól?

Látva az előkészületi mérkőzéseinket, a csapat egyre biztatóbb játékot mutat. Azt nem mondhatom, hogy teljesen összeszokottan mozognak a játékosok, de az irány és a vezetőedző elképzelése markánsan kirajzolódik. A Ferencváros előrébb tart a felkészülésben, hiszen csütörtökön már lejátszották első Európa Liga-selejtezőjüket, de igyekszünk felvenni a versenyt velük vasárnap, célunk természetesen a kupa megnyerése.

Szerző: Acsai N. Ferenc

Fotó: vidi.hu

További hírek