STATISZTIKA, ÉRDEKESSÉGEK

Nikolics, amióta a Vidiben focizik, minden szezonban lőtt gólt a Fradinak

A Videoton FC és a Ferencvárosi TC eddig 84 bajnoki mérkőzésen találkozott, összeállításunk a párharc érdekességeit mutatja be.

A Vidi és az FTC eddigi 84 élvonalbeli derbijéből 39 zárult a zöld-fehérek sikerével, 23 alkalommal született döntetlen, míg egyesületünk 22 diadalt ünnepelhetett, a gólarány 136-93 a IX. kerületiek javára. A Sóstói Stadionban lejátszott bajnokikon is a Ferencváros áll jobban, a 42 fehérvári meccsből 16 a vendég, 10 pedig a hazai gárda sikerével ért véget, 16 alkalommal pedig megosztoztak a felek a pontokon. A mi pályaválasztásunkkal lejátszott derbik gólaránya 57-48 a rivális javára, csapatunk a vasárnapi rangadón javíthat a zöld-fehérek elleni statisztikán.
Az Üllői úti gárda ellen a Vidi színeiben Tiber László és Szabó József bizonyult a legeredményesebbnek, mindketten 9-9 alkalommal mattolták a Fradi kapusait. A Videoton FC jelenlegi keretéből Nikolics a legeredményesebb játékosunk, amióta a Vidiben focizik, minden szezonban betalált a zöld-fehérek kapujába legalább egyszer.

A legelső bajnoki:
A Videoton FC első élvonalbeli idényében, az 1968-as bajnokság 8. fordulójában vívták a csapatok az Üllői úton, a találkozót a szezon végén bajnoki címet ünneplő Ferencváros nyerte 1-0-ra.

A legelső Vidi győzelem:
A hatodik meccsen jött el az első Fradi-verés pillanata, az 1971/1972-es szezonig kellett várniuk a fehérvári drukkereknek a Videoton első diadalra. A 28. fordulóban, a Sóstói Stadion gyepszőnyegén egy fordulatos 90 perc után 4-3-ra nyert csapatunk, Szalmásy Tamás 2, Karsai László és Burka Imre 1-1 gólt vágott a zöld-fehérek hálójába.

A leghosszabb veretlenségi sorozat:
Zsinórban kilenc egymást követő bajnokin sikerült veretlennek maradnunk az FTC ellen. 2004. augusztus 21-én 1-0-ra nyert az FTC Székesfehérváron, ezt követően több mint 8 évet kellett várniuk a zöld-fehéreknek az újabb sikerre ellenünk: 2012. október 7-én ismét Székesfehérváron tudtak nyerni 2-1-re.

A leghosszabb nyeretlenségi sorozat:
19 év! Ennyi idő telt el két győzelem között hazai pályán. 1993. november 27-én 3-1-re nyertünk Horváth Ferenc mesterhármasával, legközelebb pedig 2012. április 29-én győztük le az FTC-t Székesfehérváron.

A legnagyobb arányú győzelem:
A mai napig az egyik legszebb emlék minden Vidi-szurkoló számára, a bajnoki szezon Üllői úti FIESZTÁJA! Az 5-0-ás sikerünk egyben a legnagyobb arányú bajnoki győzelmünk az FTC ellen.

A legemlékezetesebb mérkőzés:
A mai generációnak mindenképp a már említett FTC-Vidi 0-5. Azonban ha a klub teljes történelmét nézzük, akkor ezt a címet minden bizonnyal az 1975/1976-os szezon, 29., utolsó előtti fordulója érdemelné meg. A tabellát egy pont előnnyel vezető FTC a második Videotont fogadja, a találkozó gyakorlatilag a bajnoki aranyról dönt. A Vidi 1-0-ra vezet Szalmásy góljával, azonban jön egy bizonyos Müncz György nevű ember, aki történetesen a meccs játékvezetője. A számunkra fájó történet mára mindenki számára ismert: "felsőbb utasításra" a spori kihozza ikszre a meccset azzal, hogy nem adja meg Kovács József szabályos gólját, indokolatlanul kiállítja Májer Lajost, majd befúj egy véleményes büntetőt a hazaiak javára. A vége 1-1, a későbbi nyilatkozatok alapján a zárómeccset 75.000 forintért "megszerző" zöld-fehérek bajnoki címet ünnepelhettek, míg a Videotont a második helyre száműzte az akkor futballvezetés.

A legjobb egyéni teljesítmény:
Horváth Ferenc nevéhez fűződik, aki 21 évvel ezelőtt mesterhármast vágott a Fradinak. Az 1993. november 27-én lejátszott derbin a 13. percben Wukovics góljával a vendégek kerültek előnybe, ám ezt követően beindult a Ferike Show: egykori támadónk két perccel később fejjel egyenlített, majd a 47. percben félfordulatból szerzett vezetést. A koronát a 73. percben tette fel teljesítményére, ekkor Zimmermann beadását bólintotta a rövid sarokba, beállítva a 3-1-es végeredményt.

A Ferencváros elleni góllövőlista:

9 gólos: Tiber László, Szabó József
7 gólos: Horváth Ferenc
5 gólos: Nikolics Nemanja
4 gólos: Karsai László, Nagy II János, Májer Lajos
3 gólos: Szalmásy Tamás, Wollek Tibor, Burcsa Győző
2 gólos: Baranyi Sándor, Zoran Kuntics, Dvéri Zsolt, André Alves, Polonkai Attila
1 gólos: Burka Imre, Nyitrai, Czeczeli Károly, Novath György, Gömöri Ottó, Kerekes György, Emmer László, Gyenti László, Sallói István, Németh Zoltán, Vasile Miriuta, Korsós Attila, Takács Lajos, Róh Ferenc, Vladas Urbonas, Djurisics, Terjék Lajos, Komódi László, Szalai Tamás, Tímár Krisztián, Hercegfalvi Zoltán, Kuttor Attila, Györök Tamás, Lattenstein Norbert, Sitku Illés, Dusan Vasziljevics, Lencse László, Marko Andics, Nikola Mitrovics, Torghelle Sándor, Vítor Gomes, Vinícius

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek