TÁPLÁLKOZÁS

A siker egyik receptje az egészséges étrend

Bepillantottunk az edzőtábor kulisszái mögé, és megnéztük, mit ehetnek a játékosok a felkészülési időszakban.

Az elmúlt napokban rengeteg szó esett arról, hogy milyen kemény edzéseken vesznek részt a játékosok, és mennyire fontos ebben az időszakban a fizikális felkészítés. Arról azonban még nem beszéltünk, hogy ilyen magas terhelés mellett megfelelő táplálkozásra is szüksége van egy sportolónak.

Azzal nyilván mindenki tisztában van, hogy az élsportolók étrendje sokban különbözik az átlagemberétől. A játékosoknak nem csak a megfelelő arányokra kell odafigyelniük, de az sem mindegy, hogy melyik napszakban visznek be több szénhidrátot vagy éppen fehérjét a szervezetükbe. Klubunk vezetése éppen ezért tartotta fontosnak, hogy a játékosok még az edzőtábor előtt konzultálhassanak egy táplálkozási tanácsadóval. A szakember minden labdarúgónk részére személyre szabott étrendet állított össze, illetve hasznos tanácsokkal látta el őket.

A spanyolországi szálloda étterme minden igényt kielégít, hiszen a sportolókon kívül rengeteg vendég tölti itt a téli hónapokat, ezért a szakácsok nem csak az élsportolók részére készítenek finomabbnál finomabb ételeket. Létezik azonban a labdarúgók számára egy tiltott zóna - mégpedig az édességes pult, ahol pedig ínycsiklandozó desszertek közül lehet válogatni. A csapat tagjai azonban tisztában vannak azzal, hogy ezeket az édességeket nem számukra készítik.

"Sokféle étel közül tudunk választani. Igaz, nekem azért jobban oda kell figyelnem arra, hogy mi kerül a tányéromra, de szerencsére a szálloda éttermének dolgozói nagyon felkészültek, így mindig kaptam gluténmentes kenyeret, illetve olyan ételeket, amelyek nem tartalmaznak lisztet. Reggelire általában szendvicset, ebédre és vacsorára pedig tésztaféléket szoktam enni, és minden étkezés után eszem gyümölcsöt. Különösebb kedvencem nincs, a müzlit viszont nem szeretem" - árulta el honlapunknak a lisztérzékenységben szenvedő Nikolics Nemanja. Niko azt is megosztotta velünk, hogy Mitroviccsal és Bozsoviccsal minden ebéd után együtt kávéznak, és ilyenkor csak a legritkább esetben kerül szóba a labdarúgás. Sokkal inkább különböző családi dolgokról beszélgetnek, ráadásul Nikolics hasznos tanácsokkal is elláthatja Bozsót, a friss apukát.

"A hatalmas választék ellenére nekünk elég egyhangú az étkezésünk, hiszen csak tésztát, rizst, natúr húst vagy halat, és különböző salátákat valamint gyümölcsöket ehetünk. Arra persze odafigyelünk, hogy ne mindennap ugyanazt együk. A felkészülési időszakban, amikor a szervezetünk elég nagy fizikai terhelést kap, még a megszokottnál is fontosabb a helyes táplálkozás" - nyilatkozta honlapunknak Haraszti Zsolt.

"Imádom a dinnyét, és nagyon örülök, hogy itt januárban is friss, mézédes görögdinnyét ehetek. Az ananászt is szeretem, de a dinnye a kedvencem. A főétkezés a többiekéhez hasonlóan nálam is tésztafélékből, húsból és halból áll" - árulta el Zsótér Donát.

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu/Kupeczik Krisztián

További hírek