HÁTTÉR

"Távol a családtól, mégis együtt a családdal"

Dr. Gyarmati Erik betekintést enged egy rendkívül izgalmas világba - a csapatorvos életébe.

"Az edzőtáborok alkalmával - főleg ha ilyen maratoni hosszúságú, több mint három hetes felkészülésről van szó - az egészségügyi team munkája már jóval azelőtt elkezdődik, hogy a csapat megérkezne az edzőtáborba. Rengeteg műszert, orvosi segédeszközt, gyógyszereket, fizioterapeutás gépeket kell a helyszínre szállítani. Ha csak a gyógyszereket nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy egy kisebb patika - körülbelül 50 féle gyógyszer - áll rendelkezésünkre, ráadásul az sem elhanyagolható, hogy egy közel 40 fős stáb részére kell biztosítanunk ezeket a gyógyszereket. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy kinek van gyógyszerérzékenysége, szóval ez roppant összetett és nagy előkészületeket igénylő feladat. A két legáltalánosabb betegség, ami egy edzőtáborban előfordulhat, a megfázás és a gyomorrontás. Persze nem csak ezekre készülünk fel, hanem lehetőség szerint mindenre. Az edzéseken kicsi a valószínűsége annak, hogy komolyabb sérülés történjen, ettől függetlenül az egészségügyi stábnak mindennap nagyon sok munkája van a játékosokkal, hiszen rendkívül nagy terhelést kap az izomzatuk, és fontos szerepe van ilyenkor a regenerálódást elősegítő kezeléseknek. Szerencsére remek szakemberek alkotják az egészségügyi csapatunkat, jó kezekben vannak a Vidi játékosai. Ideális esetben nekem háttérszerepem van, és remélem ez így is marad az edzőtábor végéig, hiszen ez azt jelenti, hogy nem történik komolyabb sérülés az edzőmeccseken. A feladataim között szerepel az egészségügyi csapat munkájának irányítása és kontrollálása is. Napi 24 órás ügyeletben vagyok, bármikor megkereshetnek panaszukkal a játékosok vagy a szakmai stáb tagjai."

"Egy átlagos munkanapom reggel a játékosok feltérképezésével kezdődik, tehát ki hogy aludt, érez-e bárki fájdalmat, húzódást. Szerencsére minden étkezés közös, ez pedig remek alkalmat ad az ilyen beszélgetésekre. Reggeli után elkezdődik az edzés, amit az ebéd követ. Ebéd után indul a mi igazi munkánk, a rehabilitáció, regeneráció. A délutáni edzést követően este közös vacsorával zárul a nap, ahol szintén alkalmam van beszélgetni a játékosokkal, ki hogy érzi magát, illetve még ekkor is jönnek masszázsra, regenerációra. Az étrend a szálláson teljesen ideális. A játékosok ennyi idő alatt már hozzászoktak ahhoz, hogy a felkészülési időszakban mikor, milyen típusú ételeket és mennyit fogyaszthatnak, úgyhogy ezzel semmi gond nincs, ráadásul az edzőtábor előtt egy táplálkozásszakértő is tartott előadást a helyes táplálkozásról. A szálláshoz tartozik egy minden igényt kielégítő wellness-részleg, amit a játékosok használhatnak, sőt használnak."

"Amikor elvállaltam ezt a munkát, a feleségem mondta, hogy ez tulajdonképpen olyan, mintha a Videoton FC családtag lenne. Van két kisgyerekem - egy fiú és egy lány - akikhez ezzel a munkával kaptam még egyet - a csapatot. És ma már tényleg olyan, mintha a játékosok ugyancsak a családom tagjai lennének. Megbíznak bennem, kikérik a véleményemet, tanácsomat, és ez nagyon jó. Ugyanakkor van ennek a munkának egy nagyon nehéz része, mégpedig az, hogy közel egy hónapot távol kell lennem a családomtól. Nagyon családcentrikus vagyok, és bár minden nap beszélünk egymással, nem olyan egyszerű számomra ennyi időt távol tölteni a családomtól - még szerencse, hogy azért egy családtag itt van velem, a Vidi."

Szerző: Wéninger Ákos

Fotó: vidi.hu

További hírek